Acec nebraska presents six honor awards for engineering special sections omaha.com electricity and magnetism equations

############

The first commercial office high-rise constructed in Chicago in almost seven years, River Point sets the standard for ultramodern office space for some of the most well-known and gas up demanding tenants in one of America’s largest cities. An initially challenging location, the 52-story LEED Gold office tower is located in Chicago’s compact downtown West Loop on the edge of the Chicago River where Amtrak already had an operating train line. Rather than attempting to relocate the train route, the River Point project incorporated the tracks, providing the opportunity to create a 1.5-acre plaza and river walk as an added benefit. With the flexibility to adapt to a wide range of tenants, River Point creates exceptional Class A office space with added benefits such as an advanced fitness center, a formal restaurant and five levels of parking. From the soaring exterior to the inviting lobby, the architectural highlights are a true marvel of interdisciplinary integration as essential systems, such as mechanical and electrical gas definition wikipedia, were installed with very little impact on the aesthetics of the building.

The Central Nebraska Veterans Home was constructed to replace the 126-year-old Veterans Home. The campus has 11 buildings on a 67-acre site in northeast Kearney. The Veterans Home Center (VHC) is the main building and is 75,000 square feet. On each side of the VHC is a hub building at 13,000 square feet each, which primarily supports physical therapy needs. Six neighborhood buildings, 202,200 square feet, provide living quarters for the veterans. Each neighborhood has three homes, and each home has 12 to 15 bedrooms for a total of 225 units. Morrissey Engineering designed an extremely efficient water-cooled, geothermal, variable refrigerant flow HVAC system; 100 percent backup emergency generator electrical system, tunable white LED lighting types of electricity generation to promote improved circadian rhythm, and a robust technology system with wireless phone-based nurse call, real-time locating system and in-floor heating loops. All systems integrated with architectural designs to provide the skilled nursing health care facility with a home-like atmosphere.

The Breakers has been a transformational project. The intent to create a profitable, cohesive and modern urban-living oasis out of an abandoned power plant’s three historically relevant but derelict masonry structures has changed the place and the people. The Breakers is now 217 apartments filled with millennials to baby boomer empty-nesters who enjoy the many amenities, including Omaha’s downtown and river views. An experienced project team, including TD2 electricity jeopardy 4th grade structural and geotechnical engineers, has pieced the puzzle together one challenge at a time. Called The Breakers, the name alludes to the project’s former life as the Omaha Public Power District Jones Street Station. These three structures are the lonely survivors of Omaha’s first coal-fired power station that began gastroenteritis operating in 1889. The best way to describe this project is “adaptive reuse,” which takes an existing structure that has aged out of its original purpose/function and makes it modern again, with historical echoes. The transformation took four years, but what resulted after hours of research, planning, design and problem-solving was essentially constructing buildings inside of buildings to solve the issues of marrying an existing historic shell with a new interior core. Buildings without traditional floors have become multi-stories of apartments. Basements were reconfigured for underground parking. Uncovered trusses reveal an industrial courtyard. And a penthouse pool and fly-out decks offer tenants a spectacular perch.

Part of a 20-year comprehensive capital improvement project, the Metropolitan Utilities District sought to renovate and upgrade its 130-year-old Minne Lusa Pump Station. Designated a Water Landmark by the American Water Works Association electricity usage calculator kwh, the plant has sustained five major renovations since its inception. Undergoing a $9.5 million transformation, the project restored original brickwork and arched windows and removed interior stucco. The team tore out the station’s entrance, installed an ADA-compliant ramp and replaced electrical wiring, controls and pumps. By upgrading inefficient equipment and structural systems, the team constructed an energy-efficient, weather-resistant facility that reduces operating and physics c electricity and magnetism study guide maintenance costs. A top-to-bottom review of each space, code requirements, staff access and maintenance identified potential issues and mitigation. Due to the plant’s age, many of these renovations required custom solutions. The project was challenged by the significant architectural, structural and site modifications; HVAC overhaul; and electrical system replacement. Open and operable throughout construction, the station maintained 100 MGD production during the summer and 30 MGD the rest of the year. Complete shutdowns were minimized to just two — resulting in a few hours combined. Completed on budget and ahead of schedule, with less than 1 percent in change orders, the revitalized Minne Lusa Pump Station is a remarkable achievement for MUD, the design and construction teams, and the community.

To alleviate flooding concerns that have loomed large over Nebraska’s largest metro area, the Papio-Missouri River Natural Resources District partnered with HDR to design a $44 million, one-of-a-kind park and dam in Omaha’s northwest suburbs. Named electricity trading for Father Edward Flanagan, the area will hold true to his vision of providing family-centered entertainment. The nearly 1,500-foot-long dam quadcopter gas engine created a 220-acre lake, capable of holding 1.3 billion gallons of floodwater. The dam structure not only provides safety during heavy rains and storms, but also will spur development in the area. Combating poor subsurface conditions and slope stability concerns at the dam and roadway embankments, the team built each structure in multiple phases, allowing successive compression and settlement to occur prior to reaching their final heights. The project did more than transform the space aesthetically — it created a new, sustainable ecosystem. The 475 acres of green space and nearly 100 acres of wetlands offer a home for migratory birds and fish igas energy shares. Seeded with native plants and grasses while incorporating an upstream water quality basin and reusing materials throughout construction allowed the team to save money and minimize environmental impacts. Although the city and Papio-Missouri River Natural Resources District held an official ribbon cutting in June 2018, it didn’t take an official event to get people out to the Omaha area’s newest lake. Kayakers and boaters floated and fished as the ribbon cutting took place.

Currently the largest high school in Iowa, capable of serving up to 1,800 students, Johnston High School offers 21st electricity cost nyc century enriched classrooms with retractable walls that allow classrooms to combine, fostering cross-discipline learning and collaboration; a gymnasium; and a 1,200-seat auditorium for the performing arts. However, not all of the facility’s most impressive features are front-and-center. Hidden throughout the building are systems that make this a top example of energy-efficiency in the learning environment. Beneath the large parking lot and football field is a geothermal field that allows for heat rejection and absorption. Inside, the main air conditioning system is displacement ventilation, which has lower initial energy consumption and is more energy efficient overall. Likewise, a “lumen maintenance system” provides energy savings while maintaining desired lighting levels in each classroom. These systems helped the project earn gas water heater reviews 2012 a $843,642 rebate from MidAmerican Energy for the efficient design and operation of the building. It is an impressive feat considering how difficult it can be to efficiently control the environment of a building where all areas can vary dramatically in function and occupancy in a 12- to 15-hour period. The Alvine team’s work enables Johnston Community Schools to invest the money from energy savings into even more opportunities for students.