Cool home_ there’s a surprise inside this scottsdale patio home

When Tom Steimel started renovating his patio home, one of the most important goals was to maximize natural light, starting with a custom frosted glass pivot door that fills the entire entryway. Electricity kwh usage calculator (Photo: Andrea Galyean) Story Highlights

From the outside, the patio home looks the same as any other in its 1970’s-era complex: stucco walls, streamlined Tuscan columns, and a sense that Dean Martin might walk by at any minute.

But the interior is pure 21st century, with light streaming through frosted glass windows, crisply architectural woodwork, and clean lines everywhere.

When Steimel purchased the 2,000 square foot house in February 2015, it looked much as it had when it was built, from the sunken living room to the enclosed kitchen to the gloomy interior.

However, he was ready to downsize from the Arcadia ranch house where he had raised his three sons, and he was attracted by the house’s manageable size and its excellent location within walking distance of the downtown Scottsdale waterfront.

In addition, the townhouse offered both a small yard for his 10-year-old Labrador, Kelsey, and a cozy patio where he hoped to revive the all-are-welcome atmosphere he and his late wife had always enjoyed on their front porch.

He intended for the house to be the last place he would ever live — a contemporary but comfortable home where he could entertain friends and relax with his children and grandchildren.

Steimel, a former general contractor who heads his own consulting firm, was willing to do most of the structural work himself, but for creative help he brought in architect Brent Kendle of Kendle Design Collaborative.

Kendle was immediately intrigued by the design challenges posed by a renovation that offered no option of expanding or greatly altering the exterior.

“With these houses, you have to work within the existing envelope,” he said. Gas examples “But that’s part of the fun. Gas vs electric range Because inside you can do so much.”

What they did was to remove more than half of the interior walls, opening up the kitchen, living room, and dining room into a single shared space. Electricity 4th grade In order to accomplish that, the team installed a 28-foot-long steel support beam that had to be fed into the house through a hole cut in the garage wall.

But once that critical element was in place — and once the living room floor was brought up to grade — the next major goal was to add light wherever possible in a house with shared walls.

Taking advantage of the unit’s position on the end of the complex, Kendle installed a linear window on the kitchen wall, creating a long stretch of frosted glass between the upper and lower cabinets that brightens the entire living area.

Similarly, the east-facing front door was replaced with a frosted glass pivot door custom-made to fill the entire entryway, maximizing the natural light.

On the west side, Steimel installed a patio canopy with powered slats that can be closed to provide shade in summer, or opened to allow in sunlight and fresh air.

The team punched skylights into the bathroom ceilings, and added under-cabinet lighting triggered by motion sensors. La gasolina lyrics The glass shower enclosure in the guest bath and frosted glass doors at the entrance of the large master closet keep those spaces feeling open and bright.

In the living room, backlights above the suspended ceiling provide additional ambient light and, throughout the house, the old wood flooring was replaced by large tiles that reflect light and make maintenance easier, especially with a dog in the house.

However, Steimel and Kendle did remove one light source by filling in a derelict atrium tucked into the center of the house. I gas shares Although it was intended to provide a light well and tiny courtyard, the original space was too small and poorly drained to grow anything, so they enclosed it and turned the corner into a glass-walled showroom for Steimel’s burgeoning wine collection. Chapter 7 electricity note taking worksheet Preference for dark stain

And, despite the emphasis on adding light, Steimel held out for a dark stain on all of the cabinets and millwork because to him, dark wood feels as inviting as a favorite bar.

“The fad now is everything light, even the wood,” he explained. Gas jet compressor “But I like dark wood, and I don’t care about resale. Static electricity in the body When I leave this place, I’m leaving in a box, so I want to enjoy it while I’m here.”

Another feature that Steimel enjoys is the long, double-sided gas fireplace installed in the wall between the living room and the master bedroom. Gas and electric credit union In addition to providing a spacious feeling by creating an opening between the sections of the house, the fireplace can be enjoyed from either room and, Steimel noted, “it lets the grandkids keep an eye on what Grandpa is up to.”

After a year of construction, Steimel moved into the house in April and quickly realized his vision of welcoming friends and family to watch baseball games and enjoy a glass of wine on the patio. Gas works park events He’s also had visits from realtor friends eager to use the home as an example of what can be done with the many similar properties dotting the Valley.

“They were pretty excited,” Steimel recalled. Grade 6 electricity project ideas “Because there’s really no limit to what you can do with these places. Gas bloating diarrhea And most of it is invisible from the outside.”